Професор предупреди за риска от тънките мезета със сурово месо

Тънки мезета.

Любителите на тънките мезета най добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци. Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. За болестите, причинени от тези деликатеси, разказа в „Пулс“ по NOVA NEWS проф. Искра Райнова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„За 2020 г. имаме само 2 взрива на инфекции от трихинелоза“, изтъкна тя.

Проф. Райнова посъветва любителите на „вълчо мезе“ да избягват месо и месни продукти от нерегламентирани източници, а да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси.

Тя препоръча също на ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми.

БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.

КРОСС