Красимир Вълчев: Ситуацията остава непредвидима

ВАРНА новини лого

Снимка: Фейсбук, Министерство на образованието и науката.

Февруари и март са рискови месеци от епидемична гледна точка. Виждате каква е ситуацията в целия свят, но няма как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Образованието е това, което си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава, министърът на здравеопазването каза какви са стойностите – 200 на 100 хиляди души заболеваемост.

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев, който посети Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” в София в деня, в който учениците от три класа се връщат присъствено в клас, предаде репортер на БГНЕС.

Ситуацията остава непредвидима. Мотивацията на учениците да учат в електронна среда отслабва, коментира Вълчев.

Той каза, че началото на учебната година е фиксирано в закон, а самият той няма намерение да предлага промени.

Последните дни имаме множество подадени заявления за продължаване на онлайн обучението, каза още Вълчев, но предстои анализ на данните. По думите му близо 1200 ученици ще останат на обучение в домашни условия.

По-рано началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева каза в телевизионно интервю, че 1700 ученици от столицата са поискали да учат в електронна среда.

Вълчев съобщи, че 24% или близо 22500 учители са пожелали да се ваксинират.

Списъците са отворени, някои учители се отказват в последния момент. Учителите ще имат възможност и да се ваксинират в етапа на масовата ваксинация, когато започне, каза той.

БГНЕС