Учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат присъствено в училище

ВАРНА новини лого

Снимки БГНЕС

Учениците от 7, 8 и 12 клас започват присъственото си обучение в училище от днес.

Учениците от 7, 8 и 12 клас ще учат присъствено две седмици – до 17 февруари, когато ще предадат “щафетата” на 5, 10 и 11 клас.

От 18 февруари до 2 март присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а от 4 март до 17 март присъствено ще се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София

Всички трябва да бъдем внимателни по отношение на общуването в училищата и най-вече да се доверим на решението на здравните власти. Бих искала родителите да са спокойни, защото ние бързо реагираме, заяви пред БНТ тази сутрин началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

“В София постепенно забелязваме процеса с увеличаване броя на карантинираните се увеличава и броят на желаещите да преминат в електронна среда. Към този момент регионално управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно”, допълни Кастрева.

Тя заяви, че се надява всички директори да спазват общите здравни правила и заповедите на министъра на здравеопазването и образованието.

„Карантинираните ученици са малко над 1 000. След връщането на малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават. Оттук нататък трябва да бъдем много внимателни при анализирането на данните. Решенията за връщането на учениците се вземат на база анализите и препоръките, изписани в заповед на министъра на здравеопазването“, обясни Кастрева.

Тя допълни, че от 17 000 учители до момента са тествани над 2 000. Ваксинираните учители са над 500. Но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест.

БГНЕС