Остров Занзибар e най-желана дестинация от българите през 2021г.

ВАРНА новини лого

Остров Занзибар се превърна в любимата дестинация за българите в първия месец на 2021г. Пътуването до там е напълно възможно и то без отрицателен PCR тест или задължителна карантина.

След месеци, прекарани в социална изолация заради пандемията, Кристияна си поставя ясна цел: да прекара зимата на някой слънчев плаж и то без маска. Мечтаната от нея дестинация се оказва на над 5600 километра – остров Занзибар в Танзания. 

„Обстановката на острова е много различна – хората живеят живота си нормално, няма никакви ограничения“, разказва тя.

Не само Кристияна сбъдва мечтата си за екзотично бягство от пандемията. Интересът към Занзибар е скочил с 280% в сравнение с миналата година.

„Екзотичните дестинации – като Малдиви, Доминикана, дори Египет – се предпочитат в момента, защото там няма ограничения“, казват експерти.

След удара на COVID-19 върху туризма агенциите се преориентират и вместо автобусни екскурзии, организират такива с чартърни полети. С тях до остров Занзибар се стига за 9 часа вместо за 15. А цените в двете посоки падат драстично – до по-малко от 1000 лева на човек.

„Цените започват от 1000 евро за хотели с категоризация 3 звезди и изхранване закуска като в тази цена е включен чартърният полет, 7 нощувки със закуски, екскурзовод на български език“, казват туроператори.

Туристите са добре дошли без отрицателен PCR тест и без задължителна карантина и на други горещи дестинации – като Мексико и Доминиканската република. Масовият наплив на българи към места като Танзания ядоса част от бранша.

„С първата заповед за налагане на противоепидемични мерки от 13.11 точка 14 – чета „преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина“. Всеки, който има капка морал, не би трябвало да извършва никакви туристически пътувания. За мен това е неравнопоставено, това е абсурдно“, смятат туроператори.

Според отговор на здравното министерство, обаче, пътуванията с чартъри не са забранени. А от министерството на туризма уточняват, че и по техните правила не става дума за колективни екскурзии, предаде NOVA.