„Отровното трио“ се предаде и поде последен шанс за съгласие

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС, архив.

„Отровното трио“ поде нова инциатива, след като обяви неуспеха си в обединение на партиите, които имат шанс да влязат в следващото НС. На Фейсбук страницата си те призоваха за публично деклариране на съгласие около три точки – обещание на формациите, че няма да влизат в явна или скрита коалиция с ГЕРБ, да подкрепят текстове за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и установяване на контролни механизми над главния прокурор и да отстояват евроатлантическата ориентация на страната.

Ето и целият текст:

„Заради очевидния неуспех да убедим основните политически сили, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, да създадат общ модел или съюз срещу едноличната власт в страната, предлагаме една последна възможност за общо съгласие. Тя трябва да даде представа на българските граждани за бъдещите действия на народните представители, които те ще излъчат в бъдещия парламент.

Предложенията, които очакваме публично да бъдат подкрепени, съдържат най-малките очаквания, заложени от протестите през 2020-та година и маркират естествения цивилизационен път на България. Точките по-долу нямат идеологически мотиви, а засягат основите на демокрацията и справедливостта в страната.

Последен шанс за съгласие:

1. Нито една от съгласилите се партии и коалиции няма да влезе в явна или скрита коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, като очевиден носител на едноличната власт в България.

2. Всяка от подкрепящите партии и коалиции приема добросъвестно да преговаря и гласува текстове, с които вади прокуратурата от съдебната власт и установяват контролни механизми над главния прокурор на България.

3. Всеки един от субектите ще отстоява евроатлантическата ориентация на страната, като отчита на първо място интересите на България. Ще защитава парламентарната република“.

От Tribune.bg