Кралица Елизабет II отбелязва скромно 69 години на престола

ВАРНА новини лого

Guliver/Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 69-ата годишнина от възкачването си на трона, предаде ТАСС, позовавайки се на в. „Дейли телеграф“.

Обикновено Нейно Величество прекарва този ден в резиденцията си в Сандрингам, Норфолк, в източната част на Англия, където на 6 февруари 1952 г. умира баща й, крал Джордж Шести.

Тази година обаче, за първи от 1990 г., в плановете на кралицата се налагат промени заради коронавирусната пандемия.

Почти цялата минала година, след обявяването на първата карантина през март, кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип прекараха в замъка Уиндзор близо до Лондон. 94-годишната кралица и 99-годишният херцогът на Единбург продължават пребиваването си в Уиндзор и досега, заобиколени от ограничен брой служители.

По традиция на този ден не се очакват никакви тържества. Обикновено на 6 февруари кралица Елизабет Втора посещава викария на Сандрингам, за да се помоли за паметта на баща си. Според Джо Литър, главен редактор на списание за живота на кралското семейство, Нейно Величество ще направи същото в Уиндзор.

„Сигурен съм, че ще бъде нещо много скромно“, казва той, и припомня, че британските монарси предпочитат да празнуват кръглите дати от своето властване, предаде NOVA.