През 2020 г. в АГ – болницата във Варна са лекувани 313 недоносени бебета

ВАРНА новини лого

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., управител на СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов“ ЕООД – гр. Варна

През изминалата 2020 година в нашата болница са лекувани 313 недоносени бебета. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна проф. Емил Ковачев, директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна”. Проф. Ковачев добави, че АГ болницата във Варна е единствената извън столицата специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология за цяла Североизточна България. Лечебното заведение разполага с най-съвременна високоспециализирана апаратура, за да осъществява качествена диагноза и лечение в областта на акушерството, гинекологията и неонатология.

„Нашето отделение по неонатология е с трето ниво на компетентност и разполага с тясно профилирани специалисти и нужното оборудване. Причините за преждевременното раждане са разнообразни и трудно могат да бъдат описани в едно изречение. Някои от основните причини са възрастта на майката, генитални инфекции, многоплодна бременност, вродени аномалии на матката, като и някои социални причини и вредни навици.

Преждевременното раждане е един нерешените проблеми в съвременното акушерство, въпреки подобряващите си профилактични и терапевтични мероприятия. Според СЗО, всяка година се раждат около 15,2 млн. недоносени деца, като повече от 1 000 000 умират до 1 година.

Най-малкото родено дете при нас миналата година е 620 грама, за което все още се полагат нужните медицински грижи. На 17-ти ноември миналата година, в Световния ден на недоносените деца, аз лично извърших спешно цезарово сечение на пациентка с изтекли околоплодни води и се роди дете с тегло 900 гр, в момента теглото на детето е 2190 грама и предстои изписване. От началото на годината най-малкото родено при нас бебе е с тегло 900 грама“, каза още проф. Ковачев.

По отношение на получените дарения в здравното заведение през 2020-та година директорът на АГ болницата заяви, че иска да благодари на всички дарители, които са помогнали.

„Изказвам огромната си благодарност на всички наши дарители, за добротата и хуманността. Благодарение на нашите благодетели, през изминалата година се сдобихме с два респиратора, единият от тях е комбинира, тоест за новородени и възрастни, а другият е изцяло за нуждите на неонатологичното ни отделение.

Осигурихме от дарителски кампании и нов кръвно-газов анализатор за нуждите на клиничната ни лаборатория. Сега финализираме и дарение за микробиологичната ни лаборатория (автоклав и инкубатор), както и пациентски монитори, ЕКГ апарати, ламинарен бокс и стерилизатори. Изказвам благодарност и на всички, които ни подпомогнаха с лични предпазни средства и дезинфектанти“, отбеляза в заключение проф. Емил Ковачев.

Десислава Василева, Агенция „Фокус“