Рецепта на деня: Мусака с леща (от тефтерчето на баба)

ВАРНА новини лого

iStock

Необходими продукти: 

1 чаша леща

2 картофа

1 глава лук

1 морков

1 чушка

2 скилидки чесън

3 яйца

3-4 супени лъжици доматено пюре

1 чаша прясно мляко

2 щипки сол

2 стръка магданоз

3-4 супени лъжици олио

 

Начин на проготвяне: 

В тиган на средна температура загрейте мазнината. В нея запържете ситно нарязаните лук и чесън. След това добавете нарязаните на дребно морков и чушка. Запържете за още 4-5 минути.

Картофите нарежете на дребни кубчета. Изсипете и тях в тигана. След това добавете суровата почистена леща. Залейте зеленчуците с вода, колкото да ги покрие напълно и оставете да врат. След като лещата омекне и водата редуцира количеството си, прибавете солта, доматеното пюре и магданоза – ситно нарязан.

Ако е останало някакво количество вода, изцедете я. Сместа от зеленчуците прехвърлете в тава за печене и ги разпръснете добре по дъното ѝ.

В отделна купа разбийте яйцата с прясното мляко. Добавете още една щипка сол. Залейте мусаката със заливката. Печете в загрята на 250 градуса фурна до готовност.

Добър апетит!