Лидер на „Да, България“ опитал да прилапа и 220 дка от Ботаническата градина

ВАРНА новини лого

След скандалната сеч на дървета в местността Коджа тепе, извършена от Момчил Караджов, бизнес партньор на лидера на „Да, България“ във Варна Нелко Начев, разкритията продължават!

Двамата имат общ фамилен бизнес чрез дружествата „Сано Дивелъпмънт Фонд“ АД, „Сийланд Пропъртис Асетс“ ООД и „Сийланд Пропъртис“ АД.

Чрез едно от тях Начев и Караджов са опитали да прилапат 220 дка – тоест почти цялата Ботаническа градина във Варна! Тя е звено на Софийския университет „Климент Охридски“, обявена е за защитена територия от 2004 г. Разположена е на обща площ от 360 дка, северно от парка на курорта „Константин и Елена“.

Градината е създадена през 1977 г. От 11 май 2002 г. е отворена за посещение и е обявена официално за първия в страната и на Балканите екопарк с обща площ 36 хектара.

Далаверата е спряна от Върховния касационен съд, който през 2010 излиза с решение, че през 2001 г. и 2002 г. поземлената комисия във Варна незаконно е възстановила на църквата 220 дка от територията на градината.

През 2002 г. манастир „Св. Св. Константин и Елена” е прехвърлил чрез замяна 120 дка от незаконно придобитите имоти на фирма „Сийланд пропъртис” АД – на фамилиите Начеви и Караджови. Част от имотите веднага били препродадени на „Лазурен бряг-91” ООД и „Бяла бийч турс” ООД.

Магистратите обаче се произнасят категорично, че сделката е огромна измама! Затова издадените нотариални актове на манастира и останалите участващи в сделките фирми следва да се отменят.

Така Софийският университет печели делото на последна инстанция, а екопаркът е спасена от сеч и застрояване, каквито планове са имали Нелко Начев и Момчил Караджов.

Още по темата: Бранимир Балачев: Когато фактите говорят, то и в „Да България“ би следвало да замълчат!