Храни, които развалят настроението

ВАРНА новини лого

Снимка: istock

Настроението се влияе не само от моментните ни емоции и преживявания, но и от храната, която консумираме. Както някои храни са полезни за доброто настроение и борбата с депресията, защото съдържат важни вещества, като триптофан например, така други храни могат да повлияят зле на настроението ни.

Ако се чувствате зле, нямате никакво настроение и нищо не може да ви зарадва без видима причина, обърнете се към хранителните си навици. Те може да са в основата на минорното ви настроение.

Ето кои са храните, които могат да повлияят негативно на настроението ви:

Червено месо

Любимата ви пържола може да е причината за лошото ви настроение. Червеното месо е изпълнено с наситени мазнини, които дисбалансират половите хормони, особено при мъжете. Ако редовно ядете червено месо, това може да предизвика дори спад в либидото.

Зърнена закуска 

Готовите зърнени закуски, които се разтварят само с прясно мляко, са изпълнени с наситени захари, което е лош избор не само за настроението ви, но за цялостното ви здраве. Те предизвикват внезапен скок в нивата на кръвната захар и инсулина, което дава моментен прилив на енергия, но след това ви кара да се чувствате уморени и в лошо настроение. Освен това не ви дават никаква хранителна стойност за деня, каквото трябва да прави една пълноценна здравословна закуска.

Солени фъстъци 

Солените фъстъци са вкусни и много често неусетно изяждаме цялата купа. Те обаче могат да повлияят негативно на настроението ви. Солта в големи количества може да повиши кръвното налягане, да предизвика умора и слабост, да предизвика главоболие

Обработени семена

Суровите и печени семена и ядки могат да са прекрасен начин да си набавите полезни протеини, мазнини, минерали и витамини, но ако са преработени и обогатени с различни подобрители, това вече може да има негативни ефекти върху здравето и настроението ви. Някои семена и ядки се обработват с калиев бромат например, който има действие на консервант. Избягвайте обработени семена, защото те могат да повлияят негативно на щитовидната жлеза и да предизвикат депресия.

Пържени храни

Пържените храни могат да ви направят агресивни, неспокойни и в лошо настроение. Това показват данни от изследване, публикувано в Scientific American. От констатациите изглежда, че трансмазнините и наситените мазнини предизвикват химически реакции в мозъка, които правят хората, консумиращи често пържени храни по-нервни и склонни към депресия.

Бонбоните могат да ви доведат до депресия 

Въпреки че сме свикнали да утешаваме депресията и лошото си настроение със сладки десерти, те могат да задълбочат тези проблеми. Редовната консумация на бонбони от всякакъв тип, желирани, шоколадови, смучещи, увеличава риска от поява на депресия. Това сочи изследване от 2017 година, публикувано в Scientific Reports, цитирано от healthdigest.com. Захарта предизвиква зависимост, подобна на тази към кокаина. И когато не си доставите следващата доза бонбони, в мозъка се отключват биохимични процеси, които ви карат да се чувствате зле, докато не хапнете любимата си утешителна храна.

Паста 

Вероятно почти всеки обича паста и я похапва често, но това не е особено добър избор. Въглехидратите в пастата са твърде много, което дава утешение веднага след консумацията им, но впоследствие може да ви направи сънливи, без никаква енергия и с лошо настроение.

Източник: az-jenata.bg