Подготвят пистите за Световната купа в Банско

Скиор

На 27 и 28 февруари елитът на световните ски ще кара два гигантски слалома, а две седмици по-рано вече тече най-съществената част от работата по пистата.

В първия етап от подготовката са ангажирани близо сто човека – 40 от екипа на Българската федерация по ски, 30 военнослужещи от 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътни войски, както и част от екипа на концесионера на ски зоната в Банско. „В момента се поливат трасетата, за да се вкара достатъчно вода“, посочи Виктор Гичев.

Следваща стъпка е обезопасяване на пистата с мрежи и въздушни матраци. „Падналите дъждове в края на миналата и началото на тази година са изиграли положителна роля в подготовката на трасето“, посочи Виктор Гичев.

„Това, което не ни помогна е снегът от последните дни, тъй като е изключително сух, няма никаква влага в него и в момента правим допълнително поливане, за да може да смесим стария слой с новия“, добави Гичев.

За целта по трасето ще се работи и със система от алуминиеви тръби с дюзи, които вкарват под налягане вода вътре в снега.

От Tribune.bg