Ангелов: Лекари съветват пациенти да изчакат с ваксинацията

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС, архив.

Лекари съветвали свои пациенти да изчакат с ваксинацията. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов при посещението си във Враца и добави, че това за него е неразбираемо.

Ангелов съобщи, че има неприятен факт по отношение на процеса – създава се организация за ваксиниране на определена група хора, а се явяват около 70% от нея и трябва много бързо да се намерят други, за да не се изхвърлят дози от ваксината. Така се получило през уикенда, когато ваксинираните са под 100 на ден за цялата държава.

В тази връзка Ангелов обяви, че се обмисля и възможността „да се отпуши“ и ваксинирането в четвърта фаза, като се викат за имунизация хора с хронични заболявания.

Министърът подчерта, че процесът се бави в България и защото недоверието е много голямо. По думите му това се дължи на различни фактори във времето – недоверие към институциите, към здравните власти.

Ще продължим да работим, понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, коментира още той.

Министърът отново подчерта, че ваксините са сигурни и че при ваксиниране на 70% от населението ще се върнем към нормалния живот.

Лични лекари във Враца обаче споделили пред медии, че няма гарантиран избор на ваксини и това за пациентите е проблем.

Определено в настоящия момент сме в началото на ваксинационния процес. Аз самият нямах избор. Най-добрата ваксина е тази, която в момента съществува, подчерта министърът в отговор на журналистически въпрос.

До края на днешния ден събираме отговори на поставените от личните лекари въпроси, те ще получат отговори навреме, за да започнат кампания по четвъртата фаза, обясни още той.

Министърът уточни и че заплащането към личните лекари за ваксиниран ще се извършва независимо от здравноосигурителния му статус, тоест и за неосигурен.

За Кюстендил наблюдаваме фамилно разпределение на случаите, обясняваме си го и с разпространение на британския вариант на вируса, посочи Ангелов във връзка с ръста на болните в областта. Защо във Враца той се увеличава обаче министърът каза, че за момента няма обяснение, но засега натиск върху здравните заведения в областта няма.

Ако има нередност, в която е въвлечено лечебно заведение, ще бъда абсолютно безкомпромисен в наказанията, които ще приложа, каза Ангелов по случая с починалото от токов удар момче. Вече стана ясно, че кабелът, който е причинил инцидента, е бил свързан с павилион с договор с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Министърът уточни и че до края на месеца ще има информационна система, в която всеки ще може да избере къде и кога да се ваксинира. Другият вариант е със записване при личния лекар или с регистрация в РЗИ.

Източник: Dnes.bg