Рецепта на деня: Вита баница с кайма и сирене (от тефтерчето на баба)

баница

Източник: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

кори за баница – 250 г

кайма – 250 г смес

телешки бульон – 1 к.ч. (или вода)

сирене – 200 г

олио – 4 – 5 с.л. + за поръсване

праз – 1 стрък

черен пипер – 1 – 2 щипки

сол – 2 – 3 щипки

яйца – 3 бр.

прясно мляко – 180 мл

 

Начин на приготвяне: 

Почистете и нарежете праза. Запържете го на умерен огън в олиото, докато омекне и започне да добива загар.

Сложете каймата, водата, сол и черен пипер и бъркайте докато промени цвета си и стане на трохи. Оставете така приготвената плънка за баницата да поизстине за около 10-15 минути.

Разстелете корите за баница и върху две по две разпределяйте от плънката с кайма и натрошено сирене. Тук там може да капвате и по малко олио.

Завивайте така две по две корите на руло, а после подреждайте под формата на охлюв във кръгла тавичка.

Когато витата баница е оформена, капнете върху нея още малко олио и залейте със разбитите с млякото и щипка сол яйца.

Изпечете баницата с кайма и сирене в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или докато почервенее и придобие апетитен загар.

Добър апетит!