Властите в Германия са притеснени от бързото разпространение на британския щам

ВАРНА новини лого

iStock/Getty Images

Британският щам на коронавируса се разпространява бързо в Германия, където всеки пети случай е свързан с новата мутация. Това заяви германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от АФП.

„Мутацията, която за първи път бе открита във Великобритания, е особено тревожна…Трябва да очакваме, че тук тя ще стане доминиращ вариант“, каза той на пресконференция.

Последните проучвания на Институт „Роберт Кох“ показват, че британският вариант е при повече от 20-22% от положителните случаи на коронавирус в сравнение със само 6% преди две седмици, подчерта Шпан.

„Това означава, както виждаме в другите държави, че процентът се удвоява с всяка седмица“, добави министърът.

Увеличението се случва, въпреки че Германия частично затвори границите в опит да ограничи разпространението на новите мутации. От неделя германските гранични власти изискват отрицателен тест за коронавирус от тези, които пристигат от Чехия и австрийската провинция Тирол.

Берлин обяви в понеделник, че не изключва да направи същото и по границата с Франция, където мутацията от ЮАР набира скорост.

Шпан съобщи, че южноафриканският щам все още представлява само 1,5% от положителните случаи в Германия. Въпреки че британският щам се разпространява, министърът заяви, че са „окуражени“ от цялостния спад на новите случаи, което според него означава, че мерките работят.

Шпан съобщи тази седмица, че безплатен антиген тест за коронавирус ще бъде достъпен за всеки от март.

За последното денонощие Германия отчете 7556 нови случая и 560 починали, предаде news.bg.