Доц. Кунчев: България е сред страните в най-светлата зона по заболеваемост в Европа

ВАРНА новини лого

Няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. 127,4 на 100 000 е заболяемостта за последните две седмици. Това ни отрежда 25-о място в ЕС и пето в ЕС, заяви на редовния брифинг на здравните власти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По негови думи смъртността в страна е 3,4 на 100 000, което ни отрежда 15-о в ЕС.

Той изтъкна факта, че България, заедно с Гърция и някои скандинавски държави, се намира в най-светлата зона на Европа. 14 са областите в България в червената зона, а 10 – в оранжевата.

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. С необходимата загриженост и тревога следим всяко едно число. Следим нарастването на случаите, но въпреки това отчитаме нещо, което към момента е добър знак – нямаме наплив и натиск върху лечебните заведения. Има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По негови думи заетите легла при  неусложнените пациенти са 40%, а при интензивните – 42%.

Началникът на националният оперативен щаб генерал Мутафчийски посочи, че тенденцията е нарастване на случаите, но се отчита спад при смъртните случаи:

„Тенденцията е на нарастване на слуачите. Имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души, 173 са в момента, миналият четвъртък са били 139. Намираме се на нивата около 22 октомври миналата година. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване. Смъртността има намаление с 9% от миналата седмица. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, колебае се между 7 и 9%. Нивата в момента отговарят на 5 ноември миналата година. Тенденцията е ясна – има увеличаване на слуачи. Леглата тази седмица са заети средно на 40%“.

До края на месеца се очаква доставката на още 100 дози ваксини. Ваксинационният щаб предлага вече да се премине към четвъртата фаза – ваксиниране на възрастното население.

ВАРНА новини

Още по темата: Доц. Кунчев: България е сред страните в най-светлата зона по заболеваемост в Европа