Честваме велик светец, прославил се с живота и подвига си

Свещи в църква

1. Св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски (ок. 70/80 – ок.156/167 г.) – той бил ревностен проповедник на вярата Христова, имал дар на чудотворство и изцерения на болести. Светителят бил един от Апостолските Мъже. Неговият ученик св. Ириней Лионски и Евсевий Кесарийски в своята „Църковна история“ свидетелстват, че св. Поликарп бил ученик на апостол Йоан Богослов.

В продължение на много години бил (вторият) епископ на Смирна (Мала Азия). Св. Ириней разказва, че за епископ го поставили самите апостоли.Сам св. Игнатий Богоносец, при запознанството си с тогава младия Поликарп, му завещал следното: „Както на кормчията са нужни ветрове или на застигнатия от буря – пристан, така в днешното време си нужен ти, за да достигнем Бог“.

Св. Поликарп бил свидетел на мъченическата смърт на св. Игнатий. След смъртта му той, по думите на блажени Йероним, станал „вожд на цяла Азия“. Сред многото други сведения за него, св. Ириней разказва, че към края на живота си св. Поликарп пребивавал известно време в Рим и обърнал много еретици.

Особеното положение на св. Поликарп било и главната причина за неговата мъченическа смърт: езичниците в Смирна го повели към кладата, защото го смятали за баща на християните и развратител на Азия.

Св. Поликарп изпращал много послания до съседните църковни общини. От тях е запазено в цялост до днес неговото „Послание до филипийците“. В древност посланието било високо ценено, а по свидетелството на блажени Йероним, в някои църковни общини било четено и по време на богослуженията. По настроение и време на написване то е близко до посланията на св. Игнатий Богоносец.

2. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите (ок. 430 г.)

От ПИК