Температурните аномалии застрашават лозята и овошките

овошки

Резките температурни аномалии през февруари застрашават от измръзване овошките в Централна България и Благоевградско. За това предупредиха специалисти от Аграрния университет в Пловдив. Ако отново има големи студове, може да се очакват по-ниски добиви при прасковите, кайсиите и лозята.

В Централна България и Благоевградско насажденията може да имат проблеми с измръзването, защото автоматичните станции са показали спад до минус 18, а критични за лозата и овошките са температури под минус 15 градуса. И според специалистите опасността от по-малки добиви е реална.

„Имаше надуване на пъпките, следствие на което при по-ниска отрицателна температура могат да измръзнат пъпките още преди да са разцъфнали. Това ще го узнаем, след като преминат тези студове взимаме проби и установяваме процента на измръзване“, каза главен асистент Боян Столев от Аграрния университет в Пловдив, предаде БНТ.

Производители от пловдивското село Брестник съобщиха, че имат постоянни загуби от студеното време, защото нямат средства за превантивни мерки за затопляне на масивите при ниски температури.

За лозята специалистите прогнозират, че ако измръзването е до 20 процента, намаляването на добива ще може да се преодолее при резитбата.

Отрицателните температури без снежна покривка са опасни и за есенниците, особено за късно засетите посеви.