Камала Харис поема киберсигурност и здравеопазване

Камала Харис

Американският вицепрезидент Камала Харис възнамерява да се съсредоточи върху киберсигурността и международните взаимодействия в сферата на здравеопазването, съобщиха от телевизионната компания Си Би Ес, цитирани от БГНЕС.

Според нейни източници, вицепрезидентът възнамерява активно да подпомага ръководителя на Белия дом Джо Байдън по отношение на разработването и прилагането на външната политика на администрацията. Вицепрезидентът вече е разговарял по телефона с генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебреесус, министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и президента на Франция Еманюел Макрон. Тя е планирала други контакти с чуждестранни лидери, които все още не са уточнени.

Източници обясниха, че Харис “планира да даде приоритет” на киберсигурността и свързаните с нея технологии, както и да се ангажира с други страни в здравния сектор. Както се отбелязва в статията, Харис проявява особен интерес към тези области откакто е била сенатор от Калифорния.

Вицепрезидентът на САЩ е добре запозната с техническите въпроси, свързани с развитието на петото поколение мобилни комуникации. Тя обръща специално внимание на борбата с пандемията, интересува се от здравето на майките и децата, проблемите с продоволствената сигурност.

Според източници на телевизионната компания, Харис все още не е инструктиран да отговаря за взаимодействието на Вашингтон с ръководството на никоя държава. Например Байдън, който е вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, всъщност ръководи американската политика спрямо Украйна.

Нито Байдън, нито Харис планират пътувания в чужбина през първите шест месеца след встъпването си в длъжност, според Си Би Ес.