Нищо не е забравено! Приватизатори в листата на „Демократична България“ във Варна – Стелиян Севастиянов

Вторият в листата на „Демократична България“ във Варна, Стелиян Севастиянов

Вторият в листата на „Демократична България“ във Варна, Стелиян Севастиянов

След като дълго ни обещаваха, че ще видим „нови лица“, които милеят за бъдещето на Варна, от „Демократична България“ успяха да „изненадат“ избирателите за Парламентарните избори на 4 април, с кандидати, добре известни като „приватизаторите“ на Морската ни столица.


Да си припомним кой е вторият в листата на „Демократична България“ във Варна, Стелиян Севастиянов.


Стелиян Георгиев Севастиянов е член на съвета на директорите на „Електроразпределение Златни пясъци“. През април 1997 г. той е бил избиран вече за народен представител от Варна, като на 13 октомври с.г. правомощията му са прекратени с решение № 285 (Държавен вестник, брой 94 от 17.X.1997 г.).


Защо? Може би, защото трябва да „помага“ на областният управител Добрин Митев за „успешното“ реализиране на редица приватизационни сделки във Варна? Севастиянов бързо става известен медиите с участието си в бордовете на ключови фирми, станали обект на „експресна приватизация“.


Явно се е справил добре в това си амплоа, защото само след две години оглавява Общински съвет – Варна и го ръководи до 2002 г., когато е свален от поста, а на 4 нoeмвpи 2002 г. е назначен зa пpoĸypиcт в eднo oт дpyжecтвaтa нa „Злaтни пяcъци“ AД.


B нaзнaчeниeтo тогава няĸoи журналисти виждат пoлитичecĸa вpъзĸa мeждy тогавашният изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Злaтни пяcъци“ AД Hиĸoлaй Heдĸoв и нeycпелият ĸaндидaт-ĸмeт Дoбpин Mитeв, срещу когото по това време вече има образувано дело за незаконни сделки с недвижими имоти, докато е бил областен управител.


И още нещо интересно от политическата биография на Севастиянов:


На 25 март 2010 г. той застава срещу решението историческото ядро на морската градина във Варна да премине от държавна в общинска собственост. За това решение на Общински съвет „против“ гласуват единствено Цанко Цветанов и Стелиян Севастиянов.


Факт, който техните съпартийци днес удобно пропускат, предлагайки Община Варна да изкупи парцели в градината, предложение, което явно обслужва нечии не до там благородни интереси, предвид забраната за застрояване на района.


Севастиянов има и доста „интересни“ виждания за работата на Общински съвет. Едно от „най-атрактивните“ от тях е от средата на октомври 2014 г. Тогава той заявява пред репортер на сайта „Топ новини“, че всеки общински съветник трябва да разполага с кабинет и секретарка. „Така местните общински съветници ще изпълняват длъжността си всекидневно, а работното им място ще бъде в общината.“, коментира още пред изданието Севастиянов.


Забележително е, че последен в листата на „Демократична България“ остава един друг известен приватизатор – Нелко Начев, свързан с продажбата на „Алея първа“, скандалната сеч на дървета в местността Коджа тепе и опит да „прилапа“ 220 дка – тоест почти цялата Ботаническа градина във Варна!


Честито за „новите лица“ на „Демократична България“.

 

Спас Начев