Германци на опашки за бързи тестове за домашна употреба

ВАРНА новини лого

Германците се стекоха в магазините на верига супермаркети, за да се снабдят с първите бързи тестове за коронавирус, които ще бъдат пуснати в продажба в цялата страна, като се очаква запасите ще бъдат разпродадени в рамките на часове, предаде АФП.

Междувременно конкурентна верига видя сриване на уебсайта си, след като започва да предлага домашни тестови комплекти за продажба онлайн.

Германското правителство разчита силно на бързи тестове, за да насочи страната през следващата фаза на пандемията, тъй като гражданите се уморяват от блокирането заради коронавируса, но темпото на ваксинациите остава бавно.

От понеделник всички германци ще имат право на един безплатен бърз тест на седмица, провеждан от професионалист в аптеки или определени тестови центрове.

Няколко производители също са получили регулаторно одобрение за тестове, предназначени за домашна употреба.

Целта е да се даде повече свобода на хората след месеци на затваряне и ограничения за социализиране, но експертите подчертаха, че бързите тестове са по-малко надеждни от стандартните PCR тестове и че обичайните хигиенни предпазни мерки трябва да се поддържат дори при отрицателен резултат.

БНТ