Комунизмът донесе победа на българска ученичка

ВАРНА новини лого

Селин Ашимова, Снимка: Bgdnes.bg

Есе за диктатурата на Тодор Живков, „възродителния процес“ и живота у нас по време на социализма донесе международна победа на българска ученичка, съобщиха от Bgdnes.bg.

18-годишната Селин Ашимова от разградското градче Цар Калоян, която в момента живее в германския град Гюнцбург със семейството си, пребори силна конкуренция в писането на есе на тема „Демокрацията по света“. А текстът й толкова впечатлява хората около нея, че немският вестник „Гюнцбургер Цайтунг“ решава да го публикува на страниците си.

В емоционалното си есе Селин сравнява свободата в Германия с липсата на право на мнение в Северна Корея и сблъсъка на родителите й с „възродителния процес“ у нас, когато са били принудени или да сменят имената си, или да влязат в затвора.

„Повечето хора, които са живели в демократична държава от раждането си, не разбират колко привилегировани са. В Германия ние се радваме на свободата да се събираме и сдружаваме, на свобода на словото, на правото на свободно придвижване, имаме право да избираме… A това ни дава демокрация! И това е голям късмет! Това щастие обаче може да бъде поддържано само чрез ангажираността на всеки индивид, защото същинската основа на истинската демокрация се състои в участието на цялата нация в политическия живот“, пише 18-годишното момиче със силно изразена позиция.

Селин учи в местно училище и владее перфектно английски, немски и италиански език. В нейната гимназия има и други деца на мигранти, но оценяващата комисия се впечатлява най-силно от нейното есе и заслужено взема първа награда.

Материал на Bgdnes.bg