Японците не искат чужди туристи на Олимпиадата

ВАРНА новини лого

Повечето японци не желаят присъствието на чуждестранни фенове на олимпиадата в Токио това лято.

Това става ясно след проучване на един от големите вестници в страната – “Йомиури”. Анкетата посочва, че 77% от гласувалите са против допускането на любители на спорта от други държави на събитието в столицата, защото се страхуват от евентуално ново засилване в разпространението на COVID-19.

Организаторите са си поставили за срок да вземат решение по този въпрос до края на месеца. 18% от запитаните са дали положителен отговор, а 5% не са изразили ясно мнение.

Това е поредната тема, която трябва да бъде изяснена в съвсем близко бъдеще. Новият президент на местния организационен комитет Сейко Хашимото иска да има решение най-късно до 25 март, когато ще започне щафетата с олимпийския огън.

Друг въпрос, който очаква решение, е относно максималния брой зрители, които ще бъдат допускани на състезанията, но това е в списъка със задачи за април.

В анкетата на “Йомиури” 48% са гласували против допускането на каквито и да е зрители на съоръженията по време на Игрите, а 45% са на обратното мнение.

Олимпиадата, която бе отложена с година заради пандемията, трябва да започне на 23 юли и да продължи до 8 август. Параолимпийските игри пък ще се проведат между 24 август и 5 септември.

От Gol.bg