ЕС разреши еднодозовата COVID ваксина на Johnson & Johnson

ВАРНА новини лого

iStock Photos/Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препоръча условно одобрение на еднодозовата COVID-19 ваксина на американската компания Johnson & Johnson, след като Общността се опитва да ускори вървяваща с бавни темпове кампания за имунизиране и да увеличи доставките си на ваксини, съобщава „Ройтерс“.

COVID-19 ваксината на американската компания е четвъртата, одобрена за употреба в ЕС след ваксините на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Оксфордския университет и Moderna, и се препоръчва за хора над 18-годишна възраст, уточни Европейската агенция по лекарствата.

САЩ, Канада и Бахрейн също са одобрили ваксината. Южна Африка извършва ускорен преглед.

„С това последно положително становище властите в Европейския съюз ще имат още една възможност да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани“, отбеляза изпълнителният директор на ЕАЛ Емер Кук.

„Това е първата ваксина, която може да се използва като еднократна доза“, допълни тя.

Условното разрешение за пускане на ваксината на пазара на ЕС позволява препаратът да се продава в продължение на една година, без да са налични пълни данни за неговата ефикасност и странични ефекти.

ЕС изпитва затруднения при ограничаването на заразените, което става заради по-заразен вариант на коронавируса, като отделни страни, включително Италия и Франция, налагат нови блокади.

news.bg