Лаборатории за ковид тестове станаха мишена на хакерска атака

ВАРНА новини лого

Снимка Pixabay

15 лаборатории, които обработват тестове за ковид, сайтове на банки и застрахователни дружества станаха мишена на хакерска атака и днес се опитваха да възстановят работата си. Атаката е била насочена към конкретна лаборатория, а покрай нея са ударени и сайтовете на другите институции. Целта на атаката не е била източване на данни, а само да се блокира достъпът до информацията, предаде БНТ.

IP адресите, към които е насочена атаката, сочат, че целта на хакерите е била единствено „Цибалаб“. Но операцията им е била толкова мащабна, че са били засегнати много други.

„Тъй като конкретната лаборатория е с доста инфраструктура, някоя от която е публична, значи в момента под атака са може би над 20 процента на сайтовете в България“, заяви IT специалистът инж. Михаил Кълвачев.

Подобна мощна атака, според специалистите е специализирана криминална услуга и добре финансово обезпечена. Но целта й е била само да затрудни достъпа до публичните данни на съответните сайтове.

„Това е вид атака, в която се мобилизират десетки хиляди компютри на нищо неподозиращи хора, които дори не знаят, че участват в такова нещо. Познати са още като зомби хостове, т.е. това са зомбирани компютри, които започват масирано да изпращат данни към някакъв конкретен адрес“, обясни IT специалистът.

Експертите припомнят, че същата атака търпя преди време и сайтът на ЦИК, когато достъпът до данните от изборите беше временно затруднен. Но както и тогава и сега, за да неутрализира атаката, се е наложило изключване на международния трафик, тъй като хакерското нападение идва отвън. Други щети с информацията или източване на лични данни няма.

„Атаката дори не е свързана с достъп до данни, т.е. пациентите на техните лаборатории могат да бъдат абсолютно сигурни за техните данни“, уточни инж. Кълвачев.

„Достатъчно добре са защитени те в нашата лабораторна информационна система, също и в националната информационна система. Така че изтичане на данни няма“, каза и управителят на лаборатория в Русе д-р Розина Мирчева.

Единственият проблем е, че клиентите не са успявали да видят резултатите си онлайн за три часа вчера и 40 минути днес. Повечето от засегнатите лаборатории обработват тестове за ковид, но не е имало никакво закъснение с подаването на данни към националния портал. От ГДБОП вече разследват кой е бил поръчителят на атаката.