Куриоз: Млада българка призова чрез Държавен вестник съпруга си да се разведат

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock

Чрез нарочна публикация в Държавен вестник млада казанлъчанка призовава съпруга си, сръбски гражданин, за когото се е омъжила през 2017 година, да се яви в съда, за да участва в бракоразводното им заседание.

Христина К. твърди, че съпругът й У.К. е пожелал да създадат семейство, за да се възползва от нейните документи и покрай членството на България в ЕС да отиде безпрепятствено в Германия, пише в. „Монитор“.

Новобрачните се установили в Берлин, където купили жилище, но съпругът й „го ударил на живот“, като пренебрегвал постоянно задълженията си. На няколко пъти започвал работа, но бързо го гонели заради системно пиянство. Христина станала на няколко пъти жертва на зверски побоища след пиянски похождения на сърбина в това число и в публични домове.

Почти не минавало ден съпругът да не засяда от ранни зори пред ротативките в многобройните игрални зали на германската столица. Младата казанлъчанка не издържала на тормоза и през лятото на 2020-та си събрала багажа и се върнала обратно у нас, където се установила в жилището на родителите си.

Въпреки обявата в Държавен вестник неверният съпруг не е бил открит, съобщава назначения му особен представител, който твърди, че опитите да установи контакт с У.К. и да го призове да участва в съдебното дело останали безрезултатни. Затова Казанлъшкият районен съд е постановил развод за ищцата, като й дал възможност да избере дали ще запази фамилията от брака или ще се върне към моминската си.

В аргументите си за крайното решение съдът е записал: „Анализът на събрания по делото доказателствен материал навежда на извод, че ответникът е станал причина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Малко след сключването на гражданския брак между страните,  ответникът започнал да злоупотребява с алкохол, не се прибирал, играл хазарт, посещавал публични домове. Установи се, че се оженил за ищцата само за да придобие документи на европейски гражданин“.

Неверният вече бивш съпруг е осъден да плати държавната такса за развода от 40 лева и направените от Христина разходи за наемане на адвокат и особен представител – общо 1200 лв.

Съдебното решение не е окончателно, чуждият гражданин има възможност да го обжалва на втора инстанция в двуседмичен срок, предаде ПИК.