Локдаунът може и да бъде удължен със 7 до 10 дни

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

„В „Александровска“ болница с 30 % са се увеличили пациентите през последните 10 дни, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани“. Това съобщи пред NOVA NEWS проф. Борис Богов, директор на „Александровска“ болница.

Според него средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, като сега тя е около 50 г.

„Нямам информация за „френски“ вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има, той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка“, заяви проф. Богов.

Професорът сподели, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

„Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането“, обясни той.

По думите му единият е бил с „Moderna“, другият с „AstraZeneca“.

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в „Александровска“, 36 от тях са втора доза (РНК ваксини).

Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.

Той смята, че локдаунът ще бъде удължен със 7 до 10 дни.

„Мисля, че ще бъде удължено това време, защото епидимиологията на вируса е такава, че за 10 дни няма да се свие платото така наречено, сигурно ще бъде удължен локдаунът, според мен със 7 до 10 дни“, коментира проф. Богов.

По думите му ще се направи селекция какво да се отвори първо и какво не. Той подчерта, че затварянето се е наложило заради безконтролното събиране на хора.

dnes.bg

Прочетете още: Кризата се задълбочава! В болница „Св. Анна“ вече няма свободни ковид легла