Невена Иванова, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС за 3-и МИР-Варна: Нови и млади лица трябват в политиката, както и хора с каузи!

ВАРНА новини лого

Снимка: Личен архив

Волята се изразява с глас в урната, а не с коментари в социалните мрежи, казва юристката в интервю за „24 часа“.

Аз съм Невена Иванова. Родена съм и живея във Варна. Завършила съм право и работя като юрист от 2013 г. Тук живее семейството ми, тук родих, тук отглеждам и тук възпитавам моето дете. Кандидат съм за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС за 3 МИР Варна.

– Невена, защо млад човек като теб влезе в политиката?

– Харесвам дейностите с благотворителна и организационна насоченост. През годините съм участвала в различни благотворителни инициативи и кампании. Направила съм впечатление на колеги на моята майка, които ме поканиха да стана член на ГЕРБ и така от началото на 2017г. станах част от този отбор.

– Имат ли място красивите жени в парламента?

– Визията на една жена колкото може да й помогне, толкова може и да й навреди. На моменти усещам в някаква степен предубеденост към външния вид. Много е обидно и обезкуражаващо понякога това за млад и амбициозен човек на моменти. Истината е, че жените в България все още се борим за еманципация в известна степен.

А всъщност жените сме силния пол: ние износваме и даваме новия живот, доказваме се постоянно в професиите си, отглеждаме и възпитаваме деца, домакинстваме и понякога търсим малко време и за себе си. Когато добре поддържаният външен вид върви ръка за ръка с грамотната и умерена реч, с доброто възпитание и образование, с вежливостта и с отзивчивостта, тогава предубедеността отстъпва. Времето и ситуациите също показват реалния потенциал и възможностите на човек без оглед на пол и възраст. Нови и млади лица трябват в политиката, както и хора с каузи и с големи, чисти сърца.

Новото поколение има енергията да създава, да надгражда, да променя.

– Ти си юрист, кои управленски визии на ГЕРБ са ти най-близки?

– Най–близко до мен от цялата политическата програма „България следващо поколение“- 2021г. са правосъдната система, здравеопазването, социалното подпомагане и социални услуги, за които е предвидено продължаване на реформирането.

Искам да ги видя тези отрасли реформирани, работещи, модерни и в помощ на все повече хора.

– Кои според теб са основните проблеми на варненци, към които управленската ви програма поема реален ангажимент?

– През изминалите години във Варна започна промяната – бяха постигнати много успехи, с които можем да се гордеем. Реализирани бяха мащабни инфраструктурни проекти и вече се работи усилено във всички квартали и в междублоковите пространства.

Продължава изграждането на детски ясли, градини, ремонтират се училища и читалища – за децата на Варна.

Искам да припомня, че община Варна получи награда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България от Националния алианс за социална отговорност (НАСО), както и че Варна е една от първите общини в България, която създаде програма за финансово подпомагане на инвитро процедури. Така от 2015 г. до момента

чрез програмата са се родили 79 здрави бебета!

Това означава, че в 79 семейства е влязла радостта!

Разбира се, има и недоволни, има и проблеми, които следва да се решават с диалог, по установения, предвиден нормативен ред, в изрично посочените срокове, след залагане на средства в бюджета на местната и или на централната власт.

В управленската програма на партия ГЕРБ са заложени важни приоритети като запазване на плоския данък, увеличаване заплащането на труда на преподавателите в училища и университети, увеличение на минимална и средна заплата, увеличение на средната пенсия. Предвиждат се промени в социалното подпомагане, социалните услуги, здравеопазване, публични услуги, ВиК сектора и много други. Всички посочени са заявен реален ангажимент към гражданите. Трябва и търпение, защото нищо не се случва с магическа пръчка.

– Освен хубава жена, активен политик и юрист, ти си и млада майка. Как успяваш да съвместяваш всички неща?

– Нямам право да се оплаквам, защото моята най–голяма и спечелена битка в живота ми е това да стана майка на живо и здраво дете, а трудностите и неволите, които имах, докато вървях този труден за мен път и срещнатите хора с тежки съдби ми посочиха каузите, на които съм се посветила: подкрепа на майчинството, подобряване на качеството на майчиното здравеопазване, защита на правата на жените, осигуряване на повече възможности за лечение на хората с репродуктивни проблеми и други. Същите могат да бъдат положително променени чрез иницииране на законодателни промени в различни нормативни актове.

Полагам много усилия и търпя много лишения, за да мога да съвместявам всичко, с което се занимавам. Хората, които ме познават, казват, че съм войник, а нещата, с които се ангажирам и занимавам наричат „апостолска работа“. Обичам да съм активна и в движение. Да се срещам и да общувам с различни хора.

Много е вълнуващо, зареждащо и мотивиращо, когато виждаш благодарността и радостта около себе си, когато си успял да помогнеш – с юридически съвет, с жест, с внимание, с някакъв вид подкрепа. Всеки път, когато помагаме на някого, Бог отговаря на нечия молитва чрез нас.

– Какво научи от срещите си в региона по време на кампанията, ти си един от най-активните кандидати в предизборните обиколки?

– Хората искат внимание, искат да бъдат изслушани – за своите лични неволи, проблеми, потребности, искания и предложения.

Те са отрудени, мъдри, активни, позитивни, искащи, можещи, даващи, търсещи, непримирими, бедни, болни, млади, възрастни.

Надяват се на здраве, на по–добро бъдеще, на по-спокоен живот с достойни трудови възнаграждения и пенсии.

– Какво би казала на младите хора, които са апатични към гласуването?

– С упражняване на конституционното си право на глас ние гражданите изразяваме нашата подкрепа към дадена политическа сила и кандидат, за да имаме основание след това да търсим реалното изпълнение на предизборните програми и обещания от тези, които сме посочили и избрали да ни представляват. Така чертаем и бъдещето си – нашето и това на нашите деца. Затова е много важно да гласуваме.

Волята се изразява с глас в урната, а не с коментари в социалните мрежи!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.