Новата седмица започва с лошо време

ВАРНА новини лого

През нощта времето остана облачно и продължи да вали, като в по-голямата част от Северна България дъждът премина в сняг и се образува снежна покривка.

В югоизточните райони валеше дъжд, който премина в мокър сняг и на места, главно в Източните Родопи, имаше условия за поледици.

Днес валежната обстановка продължава. В повечето райони ще вали сняг, на много места по поречието на Дунав – дъжд и сняг, а в Източна България – дъжд, прогнозират от НИВХ. По високите полета на Западна България, Предбалкана и планинските райони снежната покривка ще се увеличи още.

Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. С него ще нахлуе още студен въздух, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания.

Температурите ще са почти без дневен ход. Минималните ще са между 0° и 5°, а максималните – между 1° и 6°. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 8°; възможна е слаба гръмотевична дейност.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър, по високите части от югозапад. Следобед вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра около минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

От ПИК