Ученици от ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в Суворово с безапелационна победа в национален конкурс „Енергетиката и ние“ (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

ПГСС „Св. Георги Победоносец“ спечели безапелационно призовото първо място в национален конкурс „Енергетиката и ние“, организиран от Технически университет – Варна, под мотото „Приносът на България за Европейския зелен пакт“, след успешно представяне и в двата кръга от състезанието и блестящо презентиране на поредната си иновация „Интерактивна фотоволтаична пейка“. Това съобщи за „ВАРНА новини“ директорът на учебното заведение инж. Марияна Великова.

Участници в състезанието бяха Калин Великов от XIIа, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов от XIIб клас. Те получиха награди и са приети за студенти в ТУ – Варна.

Иновативната интерактивна фотоволтаична пейка разполага с биофилтър за пречистване на въздуха от специално селектирани растения, с предвидено капково напояване и сензори за влажност, със соларен панел, който събира и конвектира слънчевата светлина в енергия, съхраняваща се в акумулатори. Благодарение на слънчевата енергия, пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон.

Оборудвана е и с информационно табло, което предлага информация за времето, качеството на въздуха и новини. Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Светва червен цвят, когато пейката засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха, със зелен или син цвят – когато въздухът е чист и няма наличие на високи стойности на замърсяване.

Конструкцията позволява автоматично управление и оптимизиране на нейните работни параметри, като нейните качества и ползи я правят подходяща, както за паркове и градини, така и за спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други. Необичайното устройство е в унисон с идеята за използване на екологични енергийни източници и популяризира съвременни еко решения в публичното пространство.

„Поздравления, бъдещи студенти, гордост за училището!“, заяви инж. Великова.

ВАРНА новини

Още новини за ПГСС „Свети Георги Победоносец“, гр. Суворово вижте тук

Ученици от ПГСС "Свети Георги Победоносец"

Ученици от ПГСС "Свети Георги Победоносец"

Ученици от ПГСС "Свети Георги Победоносец"