Деница Сачева с извънреден коментар – готови ли са ГЕРБ за самостоятелен кабинет

Деница Сачева

Това, от което има нужда страната ни, е стабилно управление. Нас ни очакват много сериозни решения, които трябва да бъдат взети. А идеята за предсрочни избори, ще вкара страната в хаос.

Това заяви пред Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева. 

„Ако бъде излъчено стабилно управление, ние ще излъчим своите депутати, които да го подкрепят. Не случайно обаче не се поема отговорност вече няколко дни. Продължава да се обсъжда личността на господин Борисов, но никой не обсъжда какво ще се прави оттук нататък“, отбеляза още тя.

Сачева заяви, че е съгласна да стане един от десетте народни представители на ГЕРБ, които премиерът обеща днес в името на консенсуса за търсенето на формула за парламентарна подкрепа.

Деница Сачева заяви, че ГЕРБ са готови да предложат редовно правителство и ако не получат подкрепата от парламентарно представените партии, са готови да върнат мандата.

„При всички положения в ГЕРБ има достатъчно личности, които са готови да заемат министерски позиции“, категорична бе тя.

Сачева отбеляза, че на този етап няма почва за спекулации, че ще има преговори с ДПС за разширен кабинет.

„В момента ние ще обсъдим различни варианти, ще предложим на колегите от парламентарните групи за вариант на правителство и ако те не го приемат, очакваме от господин Станислав Трифонов да предложи свой кабинет, свои министри и да даде своите отговори на въпросите – какво ще се случи оттук нататък – за мерките 60/40, каква подкрепа ще получи то Брюксел, как ще реализират обещанията си, дадени пред избирателите“, отбеляза Сачева.

Тя подчерта, че ГЕРБ винаги е била конструктивна, а не деструктивна политическа сила: „Ние искаме да дадем знак, че сме за стабилно управление на държавата и че политиката е отговорна, сериозна работа, политиката не е песни, не е скечове и изисква да се носи отговорност, дори когато това е непопулярно“.

Деница Сачева отбеляза, че ГЕРБ са готови да подкрепят правителство, предложено от втория мандатоносител и ако това не се случи – да се премине към Велико народно събрание. 

Тя заяви, че всички партии в парламента са заявявали своите намерения за промени в Конституцията, така че ако това Народно събрание не успее да преведе народа през кризите, в които се намира, то да се използва този парламент, за да бъде свикано ВНС и да се направят конституционните промени, за които всички говорят.

„Ние сме готови на съдебна реформа, предлагали сме няколко текстове. Така че тази тема не е тема, която ни притеснява“, подчерта тя.

Според нея, ако се стигне до ВНС, при всички положения това ще доведе до нестабилност и до безпаричие: „Тези щедри финансови обещания, давани от нашите опоненти, трябва да бъдат финансирани отнякъде. Време е от писане на текстове и скечове да се премине към писане на европейски проекти. И в този смисъл, пак казвам, ние сме готови за съдействаме“.

Сачева заяви, че изборният резултат показва, че ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с пета поредна изборна победа. „Със сигурност когато човек е в управлението, той се изхабява. Със сигурност хората грешат. Със сигурност има какво да се направи в кадровото обновяване в някои сектори. Но пак искам да подчертая, че призивите за оставка през лятото бяха пример за деструктивно поведение. И това, което ние направихме през следващите месеци, доказа, че ние не бягаме от отговорност“, заяви Деница Сачева.

ПИК