Рецепта на деня: Чорбаджийски гювеч (от тефтерчето на баба)

Чорбаджийски гювеч

Източник Йорданка Ковачева, gotvach.bg

Продукти:
500 гр. свински врат
300 гр. телешко месо
250 гр. наденица – по желание
7 бр. картофи
1 бр. моркови
1 стрък целина с листата
4 стръка магданоз
1 глава кромид лук
250 гр. доматено пюре от консерва или смлени пресни домати
2 стръка пресен зелен лук
2 стръка пресен чесън
150 гр. гъби – печурки, манатарки или др.
1 с.л. свинска мас (само ако месата в гювеча не са много мазни)
2 к.ч. олио
черен пипер, чубрица, джоджен, червен пипер и сол – на вкус
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. вино
1 и 1/2 ч.ч. месно зеленчуков бульон

Приготвяне:
Продуктите са за за 4 – 4.5 л. глинен гювеч. Самото име на този свински гювеч подсказва, че е богат не само на съставки, но и на вкус. Освен тези задължителни продукти могат да се добавят и други зеленчуци като патладжан, грах или малко зелен фасул.

Подгответе си всички зеленчуци, като ги почистите и нарежете.

Двата вида месо, както и наденицата, ако ще слагате такава, запечатайте на тиган с малко олио от всяка страна. Извадете, нарежете на парченца и сипете в гювеча заедно с мазнинката.

В същия тиган сложете още олио и задушете ситно накълцания лук, целина и пресен чесън. Добавете моркова, а след 3 – 4 минути – и доматите с малко сол и лъжичка захар. Накрая сложете и гъбите и наситнения магданоз и разбъркайте за кратко.

Полуприготвените зеленчуци сипете при месото.

Сложете в глинения гювеч и картофите нарязани на много едро. Поръсете с черен и червен пипер, чубрица и джоджен, както и още сол.

Свинска мас сложете, когато месото не е много мазно. Освен това тя допринася и за вкуса.

Налейте виното и бульона и разбъркайте много добре.

Вашият чорбаджийски гювеч може да бъде с повече течност, ако желаете, така че количеството на бульона преценете сами, според това дали обичате да топвате с хляб.

Захлупете с капака и го запечатайте с тесто или пласт алуминиево фолио. Поставете в студена фурна и включете на 150 – 160°C.

Така гответе вашия чорбаджийски гювеч 3 ч. на слаб огън. Отпечатайте капака и проверете готовността на продуктите. Ако искате да редуцирате течността, оставете на по-силна фурна без капак за 15 минути или докато прецените, че е нужно.

Готовият гювеч със свинско и картофи оставете в изключената фурна за 30 минути или дори 1 час (но захлупен с капака). Не се притеснявайте, че ще изстине, защото той ще задържи топлината доста дълго време.

Добър апетит!