Генерала предупреди: Скоро може пак яко да се мре

Ген. Мутафчийски

Снимка Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Тенденциите са изключително крехки. Все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка – ноември месец, която беше 667 на 100 хиляди. Сега сме все още 666, което ни изравнява от ситуацията преди 2 седмици. Платото се прехвърли и тенденцията е надолу, но тя е много крехка, защото спадът в заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база и 0,5% на едноседмична. Това заяви председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

По отношение на починалите той сподели, че не сме достигнали връхната си точка от зимата, която беше 27,7 на 100 000 починали.

„Сега сме 23,2 на 100 хиляди. Все още нямаме задържане в тази насока, а тенденцията е покачваща се. По отношение на болниците – има отчетлив спад в натиска. Повишението на случаите на седмична база е плюс 3%. От 10 903 са 10 429. В интензивните отделения покачването е с 0,6%“, допълни шефът на ВМА.

Той потвърди думите на здравния министър и главния държавен здравен инспектор, че има спад на заболеваемостта, но отново подчерта, че това са крехки тенденции и трябва да се акцентира върху отговорността на всеки един.

Bulgaria ON AIR