Конституционалистът Екатерина Михайлова: Страната не може и за секунда да остане без правителство

Екатерина Михайлова

Кадър БНТ

Консултациите за съставяне на правителство, ако гледаме реда по Конституция, това ще стане, след като бъде свикано Народно събрание. Toва каза конституционалистът проф. Екатерина Михайлова в ефира на БНТ, която обясни какви са нормативните стъпки за съставянето на кабинет. 

За неофициалните консултации се канят всички парламентарни групи в Народното събрание и започват битови договорености. 

„С конституирането на Народното събрание и насрочването на първо заседание от президента, действащото правителство трябва да подаде оставка. Страната без правителство не може да остане без секунда до момента, в който не бъде избрано ново правителство“, категорична бе Михайлова и обясни, че подалият оставка кабинет продължава да работи и да е действащ. 

Според нея всичко зависи от ситуацията, но очаква в рамките на разумните срокове – около седмица или 10 дни след започване на консултациите би трябвало да има яснота за новия кабинет. 

По думите ѝ, след като народните представители встъпят в длъжност трябва да бъдат на висотата на положението. При нас председателят на парламента е в конструкцията пръв между равни, посочи тя и допълни, че няма собствени изключителни правомощия. Всички с интерес ще следим кой ще бъде председателят на парламента, от което може да разчитаме бъдещи политически конфигурации, очаква Михайлова.

ПИК