Рецепта на деня: Ориз с гъби и маслини на фурна (от тефтерчето на баба)

ориз с гъби и маслини

Източник: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

ориз – 2 ч.ч.

гъби – 250 г (микс от кафява печурка и кладница)

маслини – около 15 бр. каламата

лук – 2 средни глави

краве масло – 2 с.л.

зеленчукови подправки – 1 с.л. с връх (тип Вегета)

джоджен – 1 щипка

черен пипер – на вкус

чубрица – 2 щипки, ронена

олио – 1 к.ч.

 

Начин на приготвяне: 

В дълбок тиган сипете олиото и лука, нарязан на дребно. Запържете и добавете маслото, а след малко и почистените и наситнени гъби.

Ако искате, може да добавите и част от маслините с предварително премахнати костилки и нарязани на ситно.

Щом гъбите омекнат, добавете измития ориз. Запържете за кратко, овкусете с подправките.

Включете фурната на 200 градуса. Вземете удобна тава, прехвърлете сместа в нея и добавете вода в съотношение 1:3 с ориза.

Печете докато течността се изпари. Малко преди пълната готовност на ястието, добавете и другата част от маслините.

Когато ястието е готово, извадете от фурната, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути.

След това оризът с гъби и маслини на фурна е готов за сервиране.

Добър апетит!