Томислав Дончев: Слави може да е премиер, Нинова да се върне в икономическото министерство, а Манолова в социалното!

Колаж.

Колаж ПИК

Политиката не е само публично говорене, а носене на отговорност, работа и конкретно управление. Носим отговорност към над 840 хиляди души, които са ни подкрепили. Ние сме длъжни да минем през законовата процедура. Съставът на един такъв кабинет и кой е кандидат за министър-председател е послание. Това заяви Томислав Дончев пред Нова телевизия за позицията на ГЕРБ за съставянето на новото правителство.

Той уточни, че освен егоистичните политически страсти, най-важно е България да има правителство, което да е стабилно и да работи. Важно е политиците да вършат работа, а не да обикалят студията или мегдана и да говорят за и против. Дончев припомни, че има много задачи, които да се свършат, особенно във време на пандемия.

„В името на това да има стабилно правителство, ние сме готови да го подкрепим“, заяви Дончев и допълни, че два дни слуша как всички са спечелили. „Най-голямото хвалене беше, че са демонтирали ГЕРБ от управлението. В такъв случай, ако имат такова мнозинство, то времето на приказките свърши и да управляват“, заяви още Дончев и уточни, че ако на Трифонов не му достиган три-четири гласа, то от ГЕРБ са готови да помогнат, но в никакъв случай повече от това.

„Трифонов може да стане премиер, Корнелия Нинова да се върне в министерството на икономиката, Мая Манолова да поеме социалното министерство. Казваме това съвсем сериозно, защото когато даваш заявка за управление трябва да си готов“, уточни още Дончев.

Той уточни, че ако водещият избор е егоизма, то ГЕРБ е щял да се яви на избори още лятото, когато тези партии не са били готови. Партията на Борисов няма притеснение от провеждането на вот. „Не ни е страх от служебно правителство и 2017 година спечелихме парламентарните избори, които се организираха от служебен кабинет на Румен Радев“, припомни Дончев и допълни, че Борисов е призовал, че ако няма достатъчно воля да редовно Народно събрание, то това да нареди темите за Велико Народно събрание, каквото искат не само останалите, но и самият Румен Радев с готовия проект на Конституция.

„Не познавам Слави Трифонов лично. Не знам да е имало разговори с него или пък срещи. Редно е всеки, който е получил достойни резултати на изборите да бъде поздравен“, допълни Дончев и заяви, че в една нормална политическа обстановка е нормално да има комуникация, но у нас това не е така.

„Това беше жест в посока на това България да има стабилно правителство в момент на криза. Не го разчитайте като коалиция или някакво съглашателство. Непоискани дарове не трябва да се носят. Не бива в един момент политическите лица да се държат като сърдити деца и да не се случи нищо. Убеден съм, че хората не са пратили някой да хока и хули, а да се върши работа. Който иска да ревизири, да проверяват. Малко ми е странно това да си кандидатствал народен представител, а да се явяваш ревизор. Цялата информация е публична и може да се прави проверка, дори и да не си влязъл в парламента“, заяви Дончев и припомни как 2014 година парламента се е превърнал в трибунал и всякакви комисии, които да проверяват.

„Аз твърдя, че всякакви политически конструкции, които изключват първия са нередни. Предложението за мир и спокойствие беше вид задължение. Ние не сме революционна организация, а конструктивна партия. Имаме над 100 хиляди членове, но вместо да организираш протести е важно какво предлагаш“, заяви Дончев.

По повод различното гласуване в чужбина от това в България, вицепремиерът заяви, че е нормално, тъй като се получава информация чрез медиите, социалните мрежи, роднините им и няма реална картина за случващото се.

ПИК