Над 390 хил. пенсионери ще получат по 120 лв. за храна, няма допълнителен критерии за подкрепата

ВАРНА новини лого

Единственият критерий, за да получат пенсионерите еднократна помощ от 120 лв. за хранителни продукти, е общият размер на получаваните от тях пенсии и добавки. Това обясни пред БГНЕС държавният експерт в дирекция „Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи“ Людмил Димитров.

За 2021 година над 390 000 пенсионери в страната с пенсии от 300, 01 лв. до 369 лв. ще получат еднократно по 120 лв. за хранителни продукти.

„Добавката от 50 лв. на месец, която получават, няма да се вземе предвид при изчислението”, обясни експертът.

За финансовата подкрепа не е необходимо да се подават допълнителни заявления, тъй като „информацията от Националния осигурителен институт служебно се предоставя на Агенцията за социално подпомагане, която чрез дирекциите „Социално подпомагане” (ДСП) само ще изплати тази помощ. Не са въвеждани никакви допълнителни рестрикции, административни процедури и т. н. Целта е помощта да стигне максимално бързо до хората“, обясни Людмил Димитров.

Изплащането ще става по същия начин, по който правоимащите лица получават пенсиите си – по пощата или по банков път. В пощенските клонове то ще бъде от 19 до 26 април. Очаква се до 26 април сумите да бъдат по личните банкови сметки на всички пенсионери, които получават пенсиите си по този начин.

Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към ДСП по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес. След това ще бъде включен в списъците за следващ период.

Людмил Димитров бе категоричен, че парите за тази помощ идват от държавния бюджет, а не от Европейския съюз, каквито спекулации се появиха в публичното пространство.

От Tribune.bg