Британската кралица няма да се откаже от престола

ВАРНА новини лого

Guliver/Getty Images

Британската кралица Елизабет II е малко вероятно да абдикира след смъртта на съпруга си, херцог Филип Единбургски. Съответното мнение беше изразено от британски експерти, анализиращи кралското семейство.

„Мога да уверя всички, че кралицата няма да абдикира. Има всички основания да вярваме, че тя е в добро здраве, така че при добро стечение на обстоятелствата кралицата ще продължи да бъде държавен глава възможно най-дълго“, каза историкът на кралската фамилия Юго Викърс.

С тази гледна точка се съгласи изследователят на управляващата династия Робърт Лейси, който съветваше създателите на популярната художествена поредица „Короната“, посветен на Елизабет II.

„Кралицата може да се оттегли малко. Ще видим принц Чарлз (престолонаследникът) и принц Уилям (втори в линията на наследяването на трона) да участват по-често в различни събития. Но кралицата определено ще останете на трона“, посочи той.

Както отбелязват експертите, „Елизабет II, като дълбоко религиозна личност и глава на Английската църква, възприема като ненарушима клетвата, която тя положи при коронясването си (да управлява до последния си дъх).

Елизабет II зае трона през 1952 г. на 25-годишна възраст след смъртта на баща си, крал Джордж VI. През септември 2015 г. тя надмина рекорда на кралица Виктория, управлявала от 1837 до 1901 г., по продължителност на трона. А след смъртта на краля на Тайланд Бумибол Адулядедж на 13 октомври 2016 г., тя стана най-дълго управляващият монарх. На 21 април ще отпразнува 95-ия си рожден ден.

От БГНЕС