Андрей Райчев: В България обичаме да вадим нож на умряло куче, но Борисов е жив

Андрей Райчев

Кадър Нова тв

„Много пъти ще изпадате в противоречие да вярвате на очите си или на цифрите, вярвайте на цифрите, ни каза наш колега от „Галъп“.“ Това каза в коментар за изборните резултати и защо прогнозата му е била близка до крайните резултати социологът Андрей Райчев по Нова тв.

Броят и нивото на хората, които се обадиха да поздравят Борисов, да му занесат букети, не се промени, това каза пък изпълнителният директор на тв „Европа“ и основател на Центъра за дясна политика Георги Харизанов.

В България много обичат да вадят нож да умряло куче, но Борисов не е умрял една трета го харесват – 750 000. Две трети не го харесват, но те са на различни места, каза Райчев.

Ако искате националният отбор да бие Германия, г-н Райчев, намерете играчите и аз ще ви подкрепям, каза Харизанов, коментирайки позицията на Слави Трифонов. 

Слави Трифонов е третият цар, за когото хората мислят, че ще дойде да ни оправи. Или си цар, или не си. Само си представете, че поиска да прави правителство. Дълго ще трябва води пазарлъци, а Трифонов не е от най-диалогичните. Как се управлява така, попита Райчев.

Ако Трифонов върне мандата, Радев ще е в ситуация да даде мандата на следващите. Нинова ще трябва да отиде на избори, ако го върне, на които може да се окаже и четвърта, коментира Райчев.

Всички варианти са възможни, ако ГЕРБ не състави правителство. Но нито Борисов, нито Трифонов са толкова елементарни, коментира Харизанов. За изчегъртване, заличаване, мачкане говорят победители като победителката Мая Манолова. Малоумен е този, който иска да изчегърта Даниел Митов с неговото сиви.

Сред силните мъже Борисов, Радев, Гешев се появи и Слави Трифонов, смята Райчев, според 60:40 е вероятността за предсрочни избори. Според Харизанов обаче е добре всички да са живи и здрави и хладнокръвно да се състави правителство.  

ПИК