Проф. Константинов: Ще има правителство. За Слави не искам да говоря, идват страшни времена

Колаж на Михаил Константинов и графика с изборните редултати.

Колаж: ПИК.

Ще има правителство. На България и трябва управление, защото водим война с пандемията и идват страшни времена. Това заяви пред БНТ математикът Михаил Константинов от „Информационно обслужване”.

Той коментира резултатите от последните парламентарни избори.

„Около тези избори работата бе четири пъти повече от предишни избори – анализира проф. Константинов. – От 19 години работя около изборните резултати и няма досега нито едно оплакване. Екипите работиха наистина невероятно. Преди всеки избори се говорят глупости, но за пореден път самият живот опроверга всички тези глупости, които се говориха.Случилото се във Велико Търново показа защо в Европа няма машинно гласуване. Гласуват само Брюксел така, което е под 1 процент от населението.

Във Велико Търново около 400 машини бяха извадени от употреба. Ако не беше станало това, реално изборите там щяха да бъдат касирани, което щеше да е невероятен срам. Преди години 27 процента гласуваха машинно на избори. Парадоксалното е, че сега пак е същият процент. Наистина е удивително. Реално, ако около 300 000 души имат възможност да гласуват само с машини, ще се объркат и няма да гласуват.

В Добрич също имаше подобен скандал, но бързо се оправиха нещата.

Вотът в чужбина донесе четири мандата, но и друг път е имало такива случаи. Партията на Слави Трифонов взе от чужбина три мандата, „Демократична България” един.

ГЕРБ реално загуби три мандата, а един – БСП. ДПС имат толкова мандата, колкото щяха да имат без вота в чужбина. Когато вота в чужбина има профила на българския вот, той не носи нищо. Само при друга пропорция носи нещо”.

Михаил Константинов отказа да се ангажира с мнение дали вотът за Слави Трифонов го е изненадал.

„Не искам да коментирам дали вота за Слави Трифонов ме изненадва, защото ще трябва да кажа нещо, за което ще съжалявам – каза той. – Преди изборите бих казал, че ще е на трето място. Но се оказа, че е на второто. В момента повтаряме добрата практика от Великобритания. Когато там има война, там няма опозиция а моментално шефа на опозицията се назначава за премиери и никой не мисли за нещо друго. Убеден съм, вярвам, че ще имаме правителство с мнозинство. Вероятно на второто завъртане, като няма да има яростна опозиция. В момента ни трябва правителство. Тази пандемия е война. Нужно е справяне с нея. Ако има избори през лятото, само Господ знае какво ще стане, но няма кой да гласува. Крайно безотговорно е да се върви на нови избори. Трябва ни работещо правителство. В България няма значение на кой е администрацията. Българската изборна администрация работи много добре и кой организира изборите няма значение. Това не означава, че няма нарушения. Местните барони си купуват гласове и това не зависи от изборната администрация.

На България и трябва управление, защото водим война Дали сме повече жертви отколкото през Втората световна война покрай тази пандемия. Трябва ни правителство, което да ни изведе от това, което ни чака, защото идват страшни времена. Доларът е пред рухване, цялата финансова система е пред рухване защото в момента тя само печата пари. Това води само до суперинфлация, унижощжаване на спестяванията на хората и гняв сред хората. Това обикновено се тушира с война. Убеден съм, че българските политици ще са на висота и ще изведат страната от тази криза.

По Черноморието очаквам да стават белите. Това е рана, която не може да зарасне току така. Световните финанси са пред рухване. В Русия положението не е розово и инстинктивните действия са да се направи една война за решаване на вътрешните проблеми но няма как такава война да е малка.

Ние сме едно щастливо поколение. Не едно, а две поколения. Не знаем какво е война. И трябва да дадем и пример и да сме лоялни партньори и да направим всичко за спасяване на себе си и света”.

От ПИК