Кое е момиченцето, което първо поздравява Гагарин?!

Юрий Гагарин

Преди 60 години един мъж за първи път излеза в космоса. За СССР обиколката в орбитата на Земята на Юрий Гагарин беше огромно постижение и пропаганден преврат. В Русия ще има тържества за отбелязване на годишнината.

На няколко стотици километри от Москва се намира „Паметникът на космическите завоеватели“, който е построен в чест на постиженията на Русия в космоса. Мястото на монумента не е случайно – преди 60 години именно там пада парашутът на Гагарин. По това време локацията, на която сега е построен паметникът, е просто поле.

Когато Гагарин пада в полето, там едно петгодишно момиче сади картофи с баба си.

„Баба правеше дупки, а аз слагах картофите вътре. Огледах се и видях нещо оранжево и красиво. Не знаех какво е. То идваше към нас. Баба се уплаши. Хвана ме за ръката и настоя да се върнем обратно в къщата. А той извика след нас: „Дами, стойте! Аз съм един от вас!“. Аз казах на баба: „Спри, той говори руски. Най-вероятно е човек“, разказва Рита Нурсканова пред BBC.

Най-ярко Рита помни усмивката на Гагарин.

„Той имаше толкова мил, приятен глас. Баба го попита откъде е и как се е озовал там. Той отговори: „Дойдох с кораб“, а тя му каза: „Тук няма море, как така с кораб?“ А той отговори: „Идвам от космоса“, спомня си Рита.

Полетът на Гагарин в космоса го превръща в герой обратно на Земята. Благодарение на него СССР са една крачка пред САЩ в космическата надпревара.

След връщането му на Земята, Гагарин обикаля целия свят. Това е и победа за съветската пропаганда.

„Мисля, че имах голям късмет да съм първият човек, който го поздравява. Имах късмет, че съм садила картофи с баба си. Гордея се, че нашият съветски космонавт падна от небесата именно в нашето поле“, казва Рита.

Стотици хора са пътували в косома през тези 60 години. Но само един човек е бил първи. А руснаците са изключително горди, че именно техният човек, Юрий Гагарин, е станал част от историята с неговия полет към звездите.

dnes.bg