Насред пандемия: Корнелия Нинова търси сметка на Борисов за състоянието на хазната

Корнелия Нинова

Снимка: ПИК.

„Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия“, написа в профила си във Фейсбук Корнелия Нинова.

На фона на исканията за оставката ѝ след изборния разгром на БСП, тя припомня, че Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. от правителство на социалистите. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии.

„Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии. Така е по силата на закона и на теория. В момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010. От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева“, притесняват се БСП.

Това означавало, че останалите „свободни“ средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС).

„Такъв спад не е имало от 2010 г. Помним как реагира тогава правителството на ГЕРБ – национализира резерва на НЗОК, над 1,3 млрд. лева се вляха в републиканския бюджет и потънаха в незнайни харчове. Въпреки жалбата на БСП до Конституционния съд и всичките ни битки да спасим здравните вноски на хората, парите не бяха върнати в бюджета на НЗОК. Ситуацията днес е сходна“, твърди социалистката.

„Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибере до парите от Сребърния фонд. Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път. Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии. Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно. Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата“, написа Нинова.

От Tribune.bg