Проф. Ангелов: Не съм разговарял с Бойко Борисов дали ще съм министър в следващия кабинет

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов, който е избран и за депутат от ГЕРБ, коментира минимизираната кампания за ваксиниране с продукта на „АстраЗенека“, кога ще е възможен реален избор на препарати срещу COVID-19 в България и ще се достигне ли и кога до колективен имунитет на фона на разхлабване на мерките, препоръчвани от Националния оперативен щаб. Пред Би Ти Ви професорът коментира и възможността за формиране на кабинет. Той каза:

„Не сме коментирали с премиера дали ще бъда включен в състава на правителството, кои ще са в състава му, дали ще седна на депутатската банка, как, юристите ще се произнесат също по казуса. Говорим за ваксиниране, за доставки. Експертните съвети към министъра на здравеопазването трябва да да дадат мнение дали да продължава ваксинирането с „АстраЗенека“. Хората са наплашени. Мнения идват от различни източници.

Когато водиш една криза, трява да имаш и план „Б“. Трабва да има решение. До края на седмицата ще има решение дали да се получи втора доза. Има и такива, които вярват в тази ваксина. 

В медицинската наука няма нива на антитела, които да са достатъчни и кой е защитен. Имаме колега, който се разболя, след като каза, че няма ваксинира, защото е преболедувал. Решението е много индивидуално, какава е степента на имунната защита. Няма универсален отговор, бих искал да го дам, но не мога. Затова медицината е и изкуство. Лекарят винаги знае какво да направи“, каза обаче Ангелов.

Според него преди всичко лекарите не трябва да вредят. Искаме, когато си лягаме вечер, да сме спокойни, защото сме казали истината.

С министъра на образованието сме намерили златната среда за децата и учениците. България е от малкото държави, която изведе образованието като приоритет. Това е достижение. Вече няма починали учители.

Разпоредил съм проверка за починалата в Котел родилка, каза Костадин Ангелов. Това е пример, че още има неща, които не знаем за коронавируса, и се учим в движение. Според него още няма окончателно становище дали да се ваксинират бременните жени. Има настояване за ваксиниране на бременните ин витро. Ваксината е доброволна и родилките могат сами да решат дали да се ваксинират. Страхът започва там, където свършва информацията. Длъжници сме на хората, макар че българите са най-информирани в ЕС.

Разхлабането на мерките ще е по приоритети – образование, култура, спорт. От 30 на 50 процента се очаква да се облекчат капацитетите до края на седмицата. Разписано е и отварянето на нощните клубове. Има трайна тенденция на намаляване на болните от коронавирус, обърнахме тренда, броят на излекуваните е по-голям, пътят е правилен, каза още Ангелов. 

Доказахме, че лечебните ни заведения са подготвени. Лекарите са героите на нашето време, проблемът е, че всички от бялата армия са уморени. Ние, хората медици, най-много искаме пандемията да свърши.

Сега не сме на първо място по смъртност, но ние и никога не сме били, категоричен е Ангелов.

Наслушах се на всякакви манипулации, много хора се заиграха с ковид кризата, наскачаха са на главата ми, но тези видяхте къде ги класираха хората на изборите, тези, които насаждаха страхове. Никой не може да каже дали ще има следваща вълна. Всичко може да се промени, следим информацията по света на всеки 12 часа. Важното е, че намерихме златната среда, каза Ангелов.

ПИК