С премиерен спектакъл тази вечер Варненският театър чества 100-годишния си юбилей

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Вековният юбилей на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде честван днес и утре с премиерният спектакъл „100!“. Тържествата по случай празника бяха планирани за 12 и 13 март, но заради епидемичната обстановка бяха отложени с месец.

„100!“ е дело на един от най-оригиналните съвременни български режисьори Боян Радев. От Театрално-музикалния продуцентски център в града уточниха, че за спектакъла той използва любимата си театрална форма – скеча, за да изгради богата палитра от ситуации, персонажи и гледни точки, които, поднесени с чувство за хумор и самоирония, търсят философски обобщения на релацията човек – театър. Хореографията на спектакъла, в който участват всички 24 актьори от състава на театъра, е на Татяна Соколова, а сценографията – на Елица Георгиева.

След представлението утре вечер ще бъдат връчени наградите „Златна маска 2021“, а хорът на Варненската опера ще поздрави театралите за празника им.

Премиерният спектакъл поставя началото и на 10-те Великденски театрални седмици във Варна. В рамките на своеобразния фестивал публиката ще види „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги, постановка на Атанас Атанасов, комедията „Двубой“ от Иван Вазов на режисьора Стоян Радев ГЕ.К., както и суперпродукцията „Отело“ от Шекспир на режисьора Пламен Марков.

Началото на професионалния театър във Варна е поставено на 12 март 1921 г. с постановката на „Инстинктът“ от Анри Кестмекер на директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, който поставя началото на театралното летоброене в крайморския град.

БТА