Русия не иска война със САЩ, прогнозира американското разузнаване

флагове

Русия „не иска пряк конфликт“ със САЩ, дори и ако „продължи дестабилизиращите действия срещу Украйна“. Това е оценката на американското разузнаване в ежегоден доклад за глобалните заплахи пред САЩ, информира „Блумбърг“.

Въпреки провокативната риторика и действия, „ние считаме, че Русия не иска пряк конфликт с американски сили“. „Ние очакваме Москва да потърси възможности за прагматично сътрудничество със САЩ при руски условия“, подчертава разузнаването.

В доклада се пояснява, че Русия ще продължи да прилага тактики за подкопаване влиянието на САЩ и разделяне на западните държави, включително с кампании за оказване на влияние, предоставяне на военна помощ, операции на наемници и убийства.

Американските разузнавателни служби очакват Москва да се намесва в кризи, когато руските интереси са заложени на карта, може да превърне властови вакуум във възможност. Като примери се посочват намесата на Русия в Сирия и Либия, както и партньорството с Венецуела и Куба.

Русия продължава да използва кибероръжия за атакуване на критична инфраструктура, включително подводни кабели и индустриални контролни системи в САЩ и съюзнически държави, за да демонстрира способностите за повреждане на инфраструктура по време на криза, смятат от американските разузнавателни агенции.

Отбелязва се още, че Москва е в добра позиция да засили ролята си в Кавказ, да се намеси в Беларус, ако сметне за необходимо и да продължи да дестабилизира Украйна, докато преговорите за уреждане на конфликта са замразени и спорадичните сблъсъци продължават.

Въпреки че има спад на парите за отбрана, Русия ще акцентира върху нови оръжия, които представляват нарастваща заплаха за САЩ и регионални актьори.

В доклада се предупреждава, че САЩ и съюзниците им са изправени пред различни заплахи през следващата година. От агресивните действия на Русия, Китай и Иран до пандемията от коронавирус. Отделно екологичният упадък и климатичните промени ще продължат да предизвикват появата на болести, ще заплашат продоволствената и водна сигурност, ще засилят политическата нестабилност и хуманитарните кризи, според разсекретената оценка, подготвена от директора на Националното разузнаване за изслушване в Конгреса тази седмица.

Разсекретената версия от 27 страници е публикува преди изслушвания в Сената и Камарата на представителите в сряда и четвъртък.

В новия доклад пише, че последиците от пандемията от коронавирус ще продължат да притискат правителствата и обществата, ще предизвикат хуманитарни и икономически кризи, политическа нестабилност и геополитическа конкуренция с държави като Китай и Русия, които се опитват да се възползват от „ваксинна дипломация“.

Разузнаването смята, че Иран в момента не е предприел ключови действия, необходими за създаване на атомно оръжие.

Малка е вероятността да бъде постигнато мирно споразумение за Афганистан през следващата година.

Китай се описва като основен конкурент на САЩ, който се опитва да наложи нови международни норми в полза на авторитарната китайска система. Пекин използва успеха си в борбата с коронавируса като „доказателство за превъзходството на китайската система“ и за износ на технологии за наблюдение.

Китай е все по-агресивен в Азия, използвайки военни, икономически и дипломатически средства. Конвенционалните и ядрени сили на Китай са все по-способни да поставят американските сили под риск.

Разузнаването прогнозира, че китайската армия ще продължи да разширява военното си присъствие в чужбина. Азиатската държава се опитва да догони и дори да изпревари САЩ по способности в космоса чрез лунни мисии, изграждане на космическа станция и разработване на оръжия за война в космоса.

За Северна Корея разузнаването предупреждава, че Ким Чен-ун може да се опита да раздели САЩ и съюзниците им чрез агресивни и потенциално дестабилизиращи действия, включително възобновяване тестването на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети.

Кибервъзможностите на КНДР също са заплаха за САЩ.

Разузнаването отделя внимание и на тероризма. Най-голямата терористична заплаха е на територията на САЩ. Тя идва от лица и малки екстремистки групи, които са идеологически мотивирани, предимно от расови предразсъдъци и антиправителствени настроения.

„Ислямска държава“ остава способна да води борба в Ирак и Сирия.

news.bg