Олимпийски игри в Токио ще има

Логото на Олимпиадата в Токио

Организаторите на летните олимпийски игри в Токио не обмислят вариант да отменят отново най-голямото спортно събитие и искат да го проведат, като вземат всички мерки за сигурност на фона на пандемията от коронавирус. Това каза на пресконференция ръководителят на организационния комитет Сейко Хашимото.

„Не обмисляме отмяна на Игрите. Ние се фокусираме върху мерките за сигурност и състезанията“, заяви тя, коментирайки изявление на Тошихиро Никай, генерален секретар на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия. Вчера той заяви, че не е изключена възможността за отмяна на летните олимпийски и параолимпийски игри, ако пандемията се влоши.

Японското правителство ще се подготви внимателно за Олимпийските игри в Токио, за да предприеме всички мерки за сигурност на фона на пандемията и да избегне отмяна на състезанието. Това коментира днес министър Тамайо Марукава, който отговаря за Олимпийските и Параолимпийските игри.

„Приемам това изявление като подтик към действие. Ще работим за една безопасна и надеждна олимпиада, за да не се случи отмяната на игрите“, каза тя, цитирана от Gong.bg.

Организаторите обмислят да увеличат честотата на тестване на спортистите за коронавирус и планират да правят такива тестове ежедневно, добави Марукава.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но заради пандемията от коронавирус състезанието беше отложено с една година и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021-а.