Британското кралско семейство се сбогува с принц Филип

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС.

Принц Филип беше погребан в замъка Уиндзор. Кралица Елизабет II се сбогува със своя съпруг, който почина на 9 април на почти 100 години. Двойката беше женена в продължение на 74 години и има 4 деца.

Церемонията в параклиса „Сейнт Джордж“ бе само за членовете на кралското семейство заради противоепидемичните мерки. От САЩ за погребението се завърна принцът в изгнание Хари, но не ѝ бременната му съпруга Меган. Според официалните съобщения тя била посъветвана да не пътува от лекаря си.

Службата продължи 90 минути и беше посветена на дългия живот Филип и военната му и държавна служба.

Четирите деца на двойката – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард – вървяха зад ковчега, заедно с принцовете Уилям и Хари.

В деня на погребението ковчегът с тялото на херцога на Единбург беше транспортирано в специално модифициран автомобил Land Rover Defender (принц Филип участва в дизайна на каросерията на колата).

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, припомнят от Tribune.bg. Съвсем млад участва активно във Втората световна война на служба във военноморския флот. През 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон, и сключва брак с принцеса Елизабет – тогава все още престолонаследница на Обединеното кралство. Остава неотлъчно до нея в следващите 7 десетилетия.