Орлов камък (СНИМКИ)

Водопадът е на кристално чистата река Армера, приток на Камчия

ВАРНА новини лого

Може би не знаете, но броят на водопадите в Североизточна България е значителен. Тази събота ще Ви разкажем за един от най-известните – водопад Орлов камък. Той се намира край село Горен чифлик (Община Долни чифлик).

Водопадът се захранва от малката рекичка Армера, приток на река Камчия. По думи на местните тя често пресъхва през лятото, но през ранна пролет нивото ѝ се вдига съществено и понякога причинява големи щети. Извира от Камчийската планина, а нейният извор, отново според местни, се нарича „Трите кладенеца“. Знаем също, че до 2002г. “Орлов камък” е бил категоризиран като природна забележителност, след което е превърнат в защитена местност.

Пътят до водопада е изключително лесен. За да стигнете до него трябва да продължите на юг по улица „Орлов камък“. Щом стигнете до V-образно кръстовище извън населената част на селото трябва да продължите по десния път. Макар той да е асфалтиран, съветваме да паркирате автомобила си пред гората и да тръгнете по него пеша или с велосипед. Така ще имате възможност да се насладите на шумоленето на рекичката, която се движи паралелно с пътя.

Точно 4 километра след десния завой ще стигнете и до самия водопад. До него има беседка и табелки, които може ще Ви ориентират.

По пътя си към водопада ние попаднахме на група местни младежи. Те ни споделиха, че в последно време се наблюдава засилен интерес към него отстрана на туристи. Разказаха, че той носи името „Орлов камък“ понеже в миналото наоколо имало много орли. Посочиха ни и връх със същото име, който се извисява на метри от водопада. По него имало ниши, в които живели птиците, но е почти невъзможно да се стигне до тях.

Местните казаха също така че в гората има много чешми, беседки и маси, които са направени през последните години. До някои от тях има и други, по-малки водопади, чиито имена са непознати.

Впрочем поречието на Армера е напоено и с древна история. Не подлежи на съмнение, че през гората е минавал важен римски път.

Текст и снимки: Андрей Андреев, ВАРНА новини

Четете още:

Дойде елен (СНИМКИ)

Елешница (СНИМКИ)

 

Водопад Орлов камък

 

 

Водопад Орлов камък
Водопадът се състои от два прага. Горният е 5-6 метра, а долният – около 3 метра.

 

Връх Орлов камък
Връх Орлов камък

 

река Армера

 

река Армера

 

река Армера

 

река Армера