Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска! Черпят две любими имена

ВАРНА новини лого

1. Пета Неделя на Великия пост – Църквата днес чества за втори път паметта на една от най-обичаните и почитани светици – преподобна Мария Египетска. Тя оставя огнена диря, а житието ѝ потриса всеки път всеки, който го изчете от докрай.

Тя е онзи пример, който ни показва как от най-окаяни грешници, щом осъзнаем много си грехове и пристъпим към по-богоугоден живот, най-подир ще се сподобим с прошка тям, а и ще намерим тъй търсения душевен покой.

Покайният пример на св. Мария Eгипетска е толкова многообхватен и поучителен, че светата Църква желае той трайно да остане в нашите сърца. Затова освен деня на нейната памет на нея се посвещава и Петата неделя на Великия пост.

2. Преподобни Йоан – бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израстнал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Бил убеден защинтик на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес.

Когато император Лъв Арменец предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий и със св. Йосиф Песнописец. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. Като такъв той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя.

Поминал се около 820 година. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му св. Григорий Декаполит.

3. Свети мъченик Виктор Никомидийски – той е живял през 2 век. По това време в Римската империя управлявал Марк Аврелий. Той накарал всички войници да дадат в жертва по едно животно.

Вярата в Христос не му позволила да стори това и той отказал да се подчини. Тогава той бил измъчван жестоко, за да се прекърши неговият дух и вяра. Виктор обаче не се предал. Християнството му помогнало да премине през всички изпитания, на които го подложили, при това невредим.

Управляващите загубили битката с него, което ги вбесило. Затова на 18 април в Дамаск той бил обезглавен.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ ДВЕ ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ У НАС ИМЕНА: Виктор и Виктория

ПИК