Иван Сотиров: Войната срещу Борисов не е алиби за всякакви безобразия! Михаил Миков: БСП е в отстъпление

ВАРНА новини лого

Колаж: ПИК.

Хората нямат доверие на политиката, защото няма защита на идеи. И сега се случва, в този силно фрагментиран парламент – никой не иска да си извади идеите, за да не си намали възможностите за коалиране,заяви в ефира на БНТ бившият председател на БСП Михаил Миков.

Можеш да си слагаш всякакви етикети, но проверката им е на изборите. Днес, при влизането в НС, БСП трябваше да очертае ясна лява политика. А в момента положението е да наместим работата за следващите избори, добави още той.

По думите на Иван Сотиров практиката показва, че тези, които правят математически сметки, често не им излизат. Дори се получава обратен ефект. Но когато няма политическа логика, има друга логика.

Според него очевидно става въпрос за „едно пренареждане на втори план от задкулисието на пасианса“.

„Задкулисието просто прави нова сглобка, пренарежда пъзела, но очевидно е кой пак ще движи влака. Тези, които 30 години менажират процесите. Фактът, че много от партиите още от първия ден се отказаха от неща, в името на които бяха създадени, които бяха основна тяхна теза, няма никакво оправдание, например, че „Има такъв народ“, а това отлагане означава, че никога няма да го поставят или ще поставят въпроса в момент, когато няма да се случи, въпроса за чисто мажоритарна система с балотаж. Това е една грандиозна измама, за която се мълчи. Задкулисието, което създаде ГЕРБ, сега сглобява нов пасианс“, коментира Сотиров.

За жалост и БСП не може да очертае ясния си профил и идентичност – смята Миков.

„Виждате какви условия поставя Нинова за евентуална подкрепа на някого – Изборния закон, борбата с корупцията, нещата, които всички ги поставят. За здравеопазването – нищо, за образованието – нищо. Това, което очертава политическия профил и политическата идентичност, се забравя след прекрачването на парламента“, допълни той.

По думите му това все повече ерозира доверието в институциите и в Народното събрание. Губи се връзката между избиратели и гласуването му и след това сцената, която се разиграва, и често се появяват усещиания, че нещата се случват зад сцената, а не на нея.

Според Сотиров политическите партии в парламента се държат като партии, които са в предизборна кампания.

„Разбираемо е, дори и добре да е управлявал Борисов, не е прилично толкова дълго време да се задържа човек в една демократична държава на власт. Но не може да се използва като алиби войната срещу Борисов за всякакви безобразия. „Демократична България“ преди атакуваха ГЕРБ заради техни отношения с ДПС, най-голямата атака беше заради Пеевски и заради Доган. Сега виждаме, че ДПС вече са на завет, защото основният акцент е ГЕРБ и дори виждаме партниране с ДПС в някои отношения“, допълни той.

Михаил Миков отбеляза, че лявото в този парламент, ако БСП все още има претенцията да го представлява, е силно свито.

Левицата е в тежко отстъпление, защото хората не са припознали искреност и автентичност в нея, добави още Миков.

От ПИК