Мария Габриел обяви конкурса за Новата европейска награда „Баухаус“ 2021 г.

ВАРНА новини лого

„Инициативата „Нов европейски Баухаус“ има за цел да превърне Европейската зелена сделка в културен, икономически и екологичен проект. Тя обединява идеите на творците, инженерите, учените, архитектите, дизайнерите и таланта на младите хора, с цел по-добра среда за живеене. Първият конкурс за европейски награди „Баухаус“ е с амбицията да отдаде признание на добрите практики и концепциите, които ясно илюстрират новите европейски ценности на движението Баухаус — устойчивост, естетика и приобщаване“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на съвместна пресконференция с еврокомисаря по „Сближаване и реформи“ Елиза Ферейра, посветена на обявяването на наградата „Нов европейски Баухаус“ 2021г.

Наградата „Нов европейски Баухаус“ се състои от две направления в десет различни категории. Първото направление на конкурса е „Нови европейски награди Баухаус“. То ще бъде посветено на вече реализирани проекти, които трябва да са завършени към момента на подаване на заявлението. Победителите ще получат 30000 евро. Второто направление е „Нов европейски Баухаус за Изгряващи звезди“ и е фокусирано върху концепции или идеи, представени от млади таланти на възраст до 30 години. Концепциите по това направление могат да бъдат на различни етапи на развитие и следва да се представят заедно с план за реализация, в който се очертават предвидените стъпки за по-нататъшно развитие, насърчаване и прилагане на идеята със специален акцент върху годината след прилагането. „Младите хора са нашето бъдеще, но и нашето настояще. Инициативата Баухаус е с дългосрочна перспектива, в която начинът ни на живот да е в хармония с планетата. Участието, визията и идеите на младите таланти са ключови за нейния успех. За победителите в „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“ наградата е 15000 евро“, коментира Мария Габриел.

Българският еврокомисар привлече вниманието върху категории, чиито теми попадат в обхвата на нейния ресор. Категорията „Интердисциплинарни образователни модели“ цели успешни образователни методи, които интегрират устойчивостта, приобщаването и естетиката в съдържанието на учебните програми. Категорията „Опазено и преобразено културно наследство“ е в подкрепа на успешни примери за културно наследство, на което е придадена нова стойност в духа на устойчивостта и естетиката. „Мобилизиране на културата, изкуствата и общностите“ цели да се покаже въздействието на изкуствата върху устойчивото изграждане на общности. Не по-малко важни са и категориите „Преоткрити места за срещи и споделяне“, „Възстановяване на градските и селските пространства“ и „Строеж в духа на кръговата икономика и рециклирането“.

„Наградите ще са признание за свършена работа и стимул за нови идеи. Те ще са вдъхновение за по-нататъшното развитие на концепцията на „Новия европейски Баухаус“ и връзката между етапа на проектиране и изпълнението на инициативата. Това ще ни позволи през септември да стартираме пет пилотни проекта „Баухаус“ в различни региони на Европа. Поканата за кандидатстване за наградите е вече отворена. Нека възможно най-много граждани се включат до 31 май. Разчитаме на иновативните и визионерските Ви решения, за да направим заедно устойчив модела на Новия европейски Баухаус“, заключи българският еврокомисар.